Selamat Datang Ke Sajian Kaseh......@......Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Di Sajian Kaseh..........Selamat Datang Ke Sajian Kaseh......@......Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Di Sajian Kaseh

27 September 2008

ALMOND LONDON

Photobucket



Alhamdulillah aku berjaya ber"Almond London" raya tahun ni ,nampaknya ia bakal menjadi kuih raya wajib setiap tahun mendatang....(resepi dari Mat gebu.. thanks for ur wonderful recipe)

Bahan Utama:-

  • 125 g mentega
  • 75 g gula aising
  • 1 kuning telur
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 225 g tepung gandum*
  • 1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
  • 335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

    Bahan Lain:-
  • 300 g coklat masakkan
  • 1/2 camca besar lemak sayur
  • Gula hiasan (resepi asalnya badam dicincang)
  • Paper cup saiz kecil secukupnya

    Cara membuatnya:-
  1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
  4. Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit gula hiasan dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti.

No comments: