Selamat Datang Ke Sajian Kaseh......@......Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Di Sajian Kaseh..........Selamat Datang Ke Sajian Kaseh......@......Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Di Sajian Kaseh

16 September 2008

DALCA DAGING

Dalca Daging ni juga untuk gu dengan nasi tomato atau enak juga kalau di makan dengan roti Arab. Masak dalca ni memang mudah kalau ikut resepi mak aku.

Bahan-bahannya;

  • Daging lembu ( aku beli RM 3 je )
  • Kacang Dal - Segengam ( di rendam hingga kembang )
  • Serbuk kari daging - 1 bungkus kecil ( Cap Adabi -harga 7 kupang )
  • ( Serbuk kari ni dikisar dengan 1 ulas bawang putih,2 ulas bawang merah)
  • Terung - 1 biji ( yang besar )
  • Kacang buncis - 10 batang
  • Carrot - 1 batang
  • Tomato - 2 biji ( yang separuh masak & di potong 6 )
  • Santan - 1 cawan santan cair
  • Pati Santan - 1/3 cawan
  • Air - 3 cawan

Bahan Tumis;

  • Bunga lawang - 1 kuntum
  • Bunga cengkih - 3 kuntum
  • Kulit kayu manis - 1 batang
  • Buah Pelaga - 3 biji
  • Daun kari
  • Halia - 1/2 inci dimayang
  • Bawang merah - 3 ulas ( dimayang )
  • Bawang putih - 2 ulas ( dimayang )

Cara-cara memasaknya ;

1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis himgga naik aromanya...

2) Masukkan rempah dan masak hingga pecah minyak...

3) Masukkan kacang dal & daging bersama 3 cawan air dan biarkan dengan api sederhana hingga kacang dal & daging empuk...

4) Masukkan ubi kentang dan carrot bersama santan dan biarkan sampai ubi dan carrot empuk...

5) Masukkan kacang buncis , tomato , terung & pati santan bersama garam secukup rasa dan apabila semua sayuran sedikit layu..boleh la tutup api.


No comments: