
Hari ni aku bikin ikan masak sos yang ada rasa pedas2 sikit utk lunch...dilengkapkan lagi dgn telur dadar dan sup sayur...past tu makan pula dgn nasi panas... mmm..sedap.
Bahan-bahan;
- 4 ekor ikan kembung
 - garam & kunyit
 - Minyak secukupnya untuk goreng ikan
 
Bahan Sos
- 5 sb cili boh
 - 2 sb sos cili
 - 2 sb sos tomato
 - 2 sb sos tiram
 - 1 labu bawang besar di potong bulat
 - 3 biji cili padi - di belah 2
 - 2 ulas bawang putih di cincang
 - 1 helai daun limau perut
 - 1 biji tomato - dibelah 6
 - garam & gula secukup rasa
 - sedikit air
 
Cara-caranya: 
- Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuning keeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.
 - Keluarkan minyak dan tinggalkan 3 s/b minyak untuk tumis bahan sos.
 - Tumis bawang putih hingga kekuningan.Selepas itu masukkan cili boh,sos cili,sos tomato,sos tiram & sedikit air ,masak hingga wangi.
 - Masukkan garam & gula secukup rasa.
 - Masukkan tomato, bawang besar, cili padi & daun limau perut .
 - Kacau rata sehingga mendidih dan tutup api.
 - Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan.
 




No comments:
Post a Comment