Ayam masak merah nie aku masak untuk gu dengan nasi tomato..aku buat khas untuk buka puasa kat rumah mertua...alhamdulillah ia menjadi dengan secukup rasa walaupun di masak di bulan posa...aku post kat blog ni bukan apa cuma nak menyenangkan aku bila nak masak lagi next time...tak payah la buka semua buku resipi...
Bahan-bahannya;
Ayam ( 1/2 ekor ) - dicuci bersih dan digoreng tak terlalu garingCili kering ( 15 - 20 biji ) - dikisar ( kalau nak pedas + lagi dan sebaliknya )Halia ( 1 inci ) - di kisar bersama dgn cili keringBawang besar - 1 labu - di kisarBawang putuih - 2 ulas - dikisarBunga cengkih - 3 kuntumBunga Lawang - 2 kuntumKulit kayu manis - 1 batangBuah Pelaga - 3 bijiSusu Cair - 1/2 cawan tehTomato sos or Puree - 4 sudu makanAir - 1 cawan Garam dan gula secukup rasaMinyak masak
Cara memasak ;
1) Panaskan minyak dan tumis ( Bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis & buah pelaga ) sampai naik bau.
2) Masukkan cili kering yang telah dikisar bersama semua bahan kisar hingga pecah minyak
3) Masukkan tomato puree , susu cair , ayam yang telah di goreng 1/2 masak & air - kacau bagi sebati dan biarkan sampai mendidih
4) Masukkan garam dan gula secukup rasa - biarkan sampai kuah pekat sikit dan tutup api
1 comment:
resepi kegemaran..sampai hubby pun bising..asyik mkn ayam masak merah jer..hehehehe...
Post a Comment