Daging masak hitam ni memang menjadi kegemaran aku sekeluarga...cukup lazat kalau di panaskan beberapa hari...meresap semua rempah dalam daging...nak buat diapun mudah aje.
Bahan-bahannya;
- Daging lembu - 1/2 kilo ( di perap 2-3 jam dgn bahan perap )
Bahan Perap;
- Serbuk kari daging - 1 bungkus kecil ( cap Adabi )
- Sos Cili - 4 sudu besar
- Kicap Manis - 6 sudu besar ( Kipas Udang )
- Kicap Pekat - 3 sudu besar
- Buah keras - 1 biji
- Halia - 1 inci ( dikisar )
- Serai - 4 batang ( dikisar )
- Bawang besar - 2 labu ( dikisar )
Bahan Tumis;
- Bunga lawang - 1 kuntum
- Bunga cengkih - 3 kuntum
- Kulit kayu manis - 1 batang
- Buah Pelaga - 4 biji
Cara-cara membuatnya:
1) Panaskan minyak dan tumis ( Bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga & kulit kayu manis ) sehingga naik bau.
2) Masukkan daging yang telah diperap bersama buah keras dan biarkan sehingga masak.
Nota ;
-Jika nak lebih pedas - boleh + serbuk kari
- Jika kurang hitam @ manis @ masin - boleh + kicap ( tapi pastikan rasanya tak terlebih masin @ manis pulak )
No comments:
Post a Comment