Dalca Daging ni juga untuk gu dengan nasi tomato atau enak juga kalau di makan dengan roti Arab. Masak dalca ni memang mudah kalau ikut resepi mak aku.
Bahan-bahannya;
- Daging lembu ( aku beli RM 3 je )
- Kacang Dal - Segengam ( di rendam hingga kembang )
- Serbuk kari daging - 1 bungkus kecil ( Cap Adabi -harga 7 kupang )
- ( Serbuk kari ni dikisar dengan 1 ulas bawang putih,2 ulas bawang merah)
- Terung - 1 biji ( yang besar )
- Kacang buncis - 10 batang
- Carrot - 1 batang
- Tomato - 2 biji ( yang separuh masak & di potong 6 )
- Santan - 1 cawan santan cair
- Pati Santan - 1/3 cawan
- Air - 3 cawan
Bahan Tumis;
- Bunga lawang - 1 kuntum
- Bunga cengkih - 3 kuntum
- Kulit kayu manis - 1 batang
- Buah Pelaga - 3 biji
- Daun kari
- Halia - 1/2 inci dimayang
- Bawang merah - 3 ulas ( dimayang )
- Bawang putih - 2 ulas ( dimayang )
Cara-cara memasaknya ;
1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis himgga naik aromanya...
2) Masukkan rempah dan masak hingga pecah minyak...
3) Masukkan kacang dal & daging bersama 3 cawan air dan biarkan dengan api sederhana hingga kacang dal & daging empuk...
4) Masukkan ubi kentang dan carrot bersama santan dan biarkan sampai ubi dan carrot empuk...
5) Masukkan kacang buncis , tomato , terung & pati santan bersama garam secukup rasa dan apabila semua sayuran sedikit layu..boleh la tutup api.
No comments:
Post a Comment