Selamat Datang Ke Sajian Kaseh......@......Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Di Sajian Kaseh..........Selamat Datang Ke Sajian Kaseh......@......Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Di Sajian Kaseh

08 November 2008

LAPIS ROTI BERDAGING

Photobucket

Tetiba je tekak ku rasa nak makan makanan ala-ala org putih tapi di ubahsuai supaya kena dgn tekak melayu aku...cari punya cari jumpa la aku dgn resepi yang memang yummy..yummy dari umi_e di my resepi. Dah 2X buat..ayah Umar suka bangat...sampai breakfast,lunch & dinner pun dia layan ni je...


Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 12-14 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)
  • Sedikit margerin untuk melenser

Cara-cara

  1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
  2. Pukul susu, telor dan secubit garam hingga sebati
  3. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  4. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
  5. Lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  6. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  7. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  8. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  9. Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
  10. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
  11. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos

03 November 2008

ASAM PEDAS AYAM

Photobucket

Hari ni tah kenapa aku terasa sangat nak makan asam pedas ayam yang di masak dengan terung belanda @ terung pipit @ rimbang..actually tak pernah pun aku makan sebelum ni..tah mana datang idea nak rencahkan dgn terung ni aku pun tak tau..yang pasti rasanya memang mengancam..makan plak dgn nasi baru masak...comfirm bertambah...sodap wa cakap....resepinya aku main campak je..nanti kena buat lagi & ambil sukatan la jawabnya...

DAGING GORENG KUNYIT


This is very the simple menu bila tiba time malas tahap ular sawa kenyang ( bak kata mak aku )...tapi aku memang suka makan daging goreng nak pula bila di panaskan beberapa hari lagi la rangup rasanya...kena pula dengan nasi panas and kicap manis kipas udang mahu 2 pinggan aku makan...sempoi tak ingat ...

Bahan-bahannya;

  • Daging lembu - 1/2 kilo
  • Garam & Kunyit - secukup rasa la
  • Halia - 1 inci ( di hiris nipis )
  • Bawang besar - 1 labu ( di hiris )
  • Cili merah - 2 biji ( di belah @ di hiris pun boleh )
  • Minyak masak - 3 sudu makan

Cara-caranya,

  1. Gorengkan daging yang telah di gaulkan dengan garam dan kunyit sampai kering air daging.
  2. Kemudian masukkan halia,bawang dan cili..kacau sampai layu...
  3. Siap untuk di makan....senang betulkan...

SUP AYAM

Photobucket
Nie la makanan kegemaran Umar sejak semenjak dan 2 menjak ni...ari tu aku risau sangat Umar tak suka makan tapi sekarang tak lagi...Umar memang selera sangat kalau makan nasi dgn sup ayam...nak buatpun mudah je...

Bahan-bahannya;

  • Ayam - 1/4 ekor ( apa-apa bahagian & brapa banyak terpulang pada saiz keluarga )
  • Kentang - 2 biji
  • Carrot - 1 batang
  • Kulit Kayu Manis - 1 btg
  • Bunga Cengkih - 3 kuntum
  • Bunga lawang - 1 kuntum
  • Buah pelaga - 3 biji
  • Halia - 1 inci ( di ketuk @ di hiris )
  • Bawang merah - 2 ulas ( di mayang )
  • Bawang putih - 1 ulas ( di ketuk )
  • Air - 5 cawan ( kalau nak banyak kuah boleh tambah lagi )
  • Garam secukup rasa
  • Daun Sup & Bawang goreng ( untuk hiasan )
Cara-caranya;

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali kentang & carrot dan masak sampai ayam dah agak-agak empuk...barulah masukkan kentang dan carrot..masak lagi sampai semuanya betul2 empuk..jangan lupa masukkan garam secukup rasa...
  2. Masukkan juga daun sup dan bawang goreng untuk menambah aroma dan hiasan.
  3. Siap untuk di makan...